Mansaaren TT -ajot

Isle of Man eli Mansaari sijaitsee Irlanninmeressä, Iso-Britannian ja Irlannin saarten välissä.Se on autonominen Englannin kruununsiirtomaa, jolla on oma kansanedustuslaitos sekä valuutta, Mansaaren punta. Mansaari ei kuulu EU:hun ja sen viralliset kielet ovat manksi ja englanti. Kelttiläinen manksi on uhanalainen kieli, jota paraikaa pyritään elvyttämään. Mansaarella on ollut asutusta kivikaudelta lähtien.

TT-ajojen historiaa

Tällä historiallisella saarella pidetään vuosittain TT-ajot (Isle of Man Tourist Trophy). Ensimmäiset TT-ajot pidettiin jo vuonna 1907, ja kilpailu onkin siten maailman vanhin moottoripyöräkilpailu. Alun perin se oli tarkoitettu tavalliselle yleisölle myytäville moottoripyörille, mistä johtuen kilpailun nimeksi onkin vakiintunut Tourist Trophy. Kisan pääpalkintona on kiertävä pokaali, johon voittajan nimi kaiverretaan.Vuonna 1911 kilpailun radaksi vakiintui hieman alle 61-kilometrinen Mountain Course, joka mutkittelee pääkaupunki Douglasista ensin halki koko saaren. Etelässä kilpailijat nousevat Snaefell-vuorelle, josta laskeudutaan takaisin pääkaupunkiin. Radalla on satoja tiukkoja mutkia, ja näkyvyyttä peittävät rakennukset, puut, pensaat sekä kivimuurit. Asfaltti on heikkokuntoista ja kuoppaista. Kun ajonopeus lähentelee 200km/h, vaaditaan kilpailijoilta huippuluokan ajotaitoja, keskittymistä sekä rohkeutta, eikä kuolonuhreilta ollakaan näissä kisoissa vuosien varrella vältytty.Mansaaren TT -kisoja käytiin vuoteen 1975 saakka lajin maailmanmestaruuskilpailuina. Vuosina 1977- 1990 ajot olivat osa TT-Formula 1-sarjaa. Nykyisin kisat järjestää Mansaaren matkailunedistämistoimisto, ja vaikka ajoissa kilpaillaan tosissaan, on tapahtuma enemmänkin festivaaliluonteinen. Sen koko nimi onkin Isle of Man TT Festival.

TT-luokat

Mansaaren TT -ajoissa kilpaillaan monessa eri luokassa. Näitä ovat Superbike TT, Supersport TT, Superstock TT, Lightweight TT, TT Zero Challenge, Sidecar TT sekä Senior TT. Aikaisempina vuosina on kilpailtu myös mm. Clubman TT -luokassa. Se oli tarkoitettu uusille tulokkaille, ja tähdiltä oli siihen osallistuminen kielletty. Tämä johti kuitenkin vähäisiin yleisömääriin ja kun yksi moottoripyörämerkki alkoi dominoida sarjaa, lopetettiin se mielenkiinnon puutteen takia.

TT-ajot arvolähettiläänä

Mansaaren TT -ajot pidettiin vuonna 2016 28.toukokuuta – 10.kesäkuuta. Niihin kuului kuusi harjoittelu- ja karsintapäivää sekä neljä kilpailupäivää. Kisoilla on monia yhteistyökumppaneita, ja eräs tunnetuimmista on PokerStars. Se jakaa Spirit of TT -palkintoa, jonka tänä vuonna sai kilpailija Paul Shoesmith sekä hänen perheensä. 50-vuotias TT-ajojen veteraani ja tallipäällikkö menehtyi traagisesti kolaroituaan harjoitusajoissa. Spirit of TT-palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai henkilöille jotka parhaiten edustavat TT-ajojen eetosta ja arvoja. Näitä ovat mm. rehellisyys, anteliaisuus, rohkeus, myötätunto, kunnioitus, tiimityö sekä sitoutuminen kisojen kehittämiseen.Superbike ja Senior-sarjassa kilpaillaan 1000-kuutioisilla moottoripyörillä. Kummankin sarjan voitti Michael Dunlop, joista Senior TT:n jo toisen kerran uransa aikana. Dunlop rikkoi Hawk Racing BMW-pyörällään sekä rataennätyksen että nopeusennätyksen. Hän ajoi ratakierroksen ensimmäisenä maailmassa alle 17 minuuttiin, nopeuden hipoessa 134 mph (n.215km/h). Tällä tuplavoitolla Dunlop nosti voittojensa lukumäärän Mansaaren TT -ajoista kolmeentoista. Hänen sedällään, legendaarisella Joey Dunlopilla, on hallussaan eniten Mansaaren TT-ajojen voittoja, joita kertyi hänelle kaikkiaan 26 kappaletta.

Vauhtia ja dramatiikkaa

JazzyGeoff / Shutterstock.com

Sidecar TT -sarjassa kilpaillaan sivuvaunullisilla moottoripyörillä. Tänä vuonna sarjan ensimmäisessä kisassa oli dramatiikkaa, kun se jouduttiin keskeyttämään kolmannella kierroksella. Rata on luonteestaan johtuen vaatinut vuosien varrella monta kuolonuhria, kuin myös tänäkin vuonna. 27-vuotias Dwight Beare ajoi kolarin, jossa menetti henkensä. Hänen sivuvaunumatkustajansa Benjamin Binns kuljetettiin helikopterilla sairaalahoitoon, jossa hän sai hoitoa murtuneeseen nilkkaansa.Sidecar-kisaa jatkettiin onnettomuuden jälkeen, ja johtoon syöksyi Ben ja Tom Birchall johtaen kisaa selkeästi. He tekivät luokkansa uuden ratanopeusennätyksen, 116,798 mph:ssa (n.188 km/h:ssa). Ajopari joutui kuitenkin keskeyttämään viimeisellä kierroksella, ja voittoon ajoivat John Holden sekä Andrew Winkle. Tämä oli parin toinen Sidecar TT -voitto. Ben ja Tom Birchall ottivat neljännen TT-voittonsa Sidecar-sarjan toisessa kisassa.

Ympäristö huomioon

JazzyGeoff / Shutterstock.com

TT Zero -sarjassa kilpaillaan moottoripyörillä, jotka täyttävät nollapäästövaatimukset. Isle of Manin hallitus perusti luokan vuonna 2009 kannustamaan innovaatioita sekä yrittämistä, ja osoittamaan saaren halu sekä kyvyt puhtaan teknologian käyttöön. Kannustimeksi moottoripyörävalmistajille asetettiin 10 000 punnan suuruinen palkinto, jonka saisi ensimmäisenä 100 mph:n (160,934 km/h) nopeuden rikkonut kilpailija. Palkinto meni vuonna 2012 Michael Rutter/Moto Czysz:lle, jonka suurin nopeus radalla oli 104.056 mph (167, 462 km/h). Tämän jälkeen ennätystä on parannettu joka vuosi.